Fornøyd kvinne sitter i bolig

Slik får du mest ut av BSU-sparingen

Her er alt du må vite om BSU og de nye reglene gjeldende fra 2021. Hvordan kan du utnytte BSU-ordningen best?

Bilde av Haakon Resaland

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 17.02.2021
Tips

Spar smart med BSU:

  • Sett inn 27.500 kroner hvert år du betaler 5.500 kroner eller mer i skatt
  • Ikke sett inn penger på BSU de årene du har frikort
  • Spar til sammen 300.000 kroner over 11 år eller mer
  • Bruk BSU-pengene kun til egenandel ved boligkjøp eller til nedbetaling av husgjeld
  • Vent med å ta ut penger fra BSU-kontoen til du må
  • Opprett konto i banken med høyeste BSU-rente
  • Let jevnlig etter beste rente og bytt eventuelt bank

Hva er BSU?

Boligsparing for Ungdom, bedre kjent som BSU, er en sparekonto som gir ekstra høye renter, samtidig som du får fradrag på skatten for hver krone du setter inn.

De nye BSU-reglene i 2021 sørger imidlertid for at skattefradraget kun gis til dem som ikke allerede eier en bolig.

BSU-avtalen er med andre ord en måte staten hjelper unge med å spare opp egenkapital til boligkjøp.

Skal du kjøpe bolig? Les om hva du bør tenke på før du går på visning.

En BSU-konto kan kun opprettes én gang per person, og det stilles krav til hvordan BSU-kontoen brukes. Les mer om dette nedenfor.

Hvor mye kan man spare på BSU?

Med de nye 2021-reglene kan du nå sette inn opptil 27.500 kroner på BSU-kontoen hvert år. Det er 2.500 kroner mer enn tidligere. Totalt kan du spare opptil 300.000 kroner (pluss renter) i BSU – det samme tallet som før de nye reglene trådte i kraft.

Det betyr at den nye ordningen lar deg spare opp til maksbeløpet litt fortere enn før regelendringene. Nå må du fylle opp kontoen med maksimal sum i elleve år for å nå maksbeløpet – det er ett år raskere enn tidligere. Alternativt kan du fylle opp med mindre beløp enn 27.500 over enda flere år for å nå 300.000 kroner til sammen.

Overføring av penger til BSU-kontoen skjer helt fritt etter dine ønsker. Du kan sette inn penger når som helst og så mange ganger du vil. Det er ingen krav om at du må spare hvert år, og det er ingen nedre krav for hvor mye du må spare til sammen.

Husk for øvrig at du ikke kan ta ut penger fritt fra BSU-kontoen .

Et av de beste tipsene er å kun sette inn penger på BSU-en i år hvor du tjener over frikortgrensen. Det er nemlig skattefradraget som er den store fordelen med BSU, selv om renten på BSU-kontoen også er høyere enn på en vanlig sparekonto.

Hvor mye skattefradrag kan man få?

Skattefradraget på BSU er 20 prosent av innskuddet. I løpet av ett år kan du få opp til 5.500 kroner i skattelette hvis du setter inn maksimalt innskudd. Før BSU reglene for 2021 ble gjeldende, var maksimalt skattefradrag 5.000 kroner i året.

Sammenlagt vil du dermed kunne få 60.000 kroner mindre i skatt hvis du utnytter ordningen fullt ut ved å sette inn 300.000 til sammen.

De nye reglene sier imidlertid at personer som allerede eier bolig ikke lenger får skattefradrag. Man kan fortsatt spare i BSU etter man har kjøpt bolig, og slik få en gunstig sparerente, men skatteletten faller altså bort.

Kort og godt om BSU

Maks innskudd: 300.000 kroner

Maks innskudd per år: 27.500 kroner

Maks skattefradrag per år: 5.500 kroner

Ikke skattefradrag hvis: Du allerede eier bolig

Maks alder: 33 år

Hva kan man bruke BSU-pengene til?

Pengene på BSU-kontoen kan kun brukes til å kjøpe bolig eller nedbetale gjeld på et boliglån. Hvis du bruker pengene på kontoen til noe annet, må du betale tilbake hele skattefradraget.

Les tips om hvordan du skal vinne budrunden.

En fallgruve som kan føre til at du må betale tilbake skattefradraget er hvis du bruker BSU-kontoen til å betale for oppussing. Det fører til en skattesmell på opptil 60.000 kroner.

Hva skjer når man frigjør BSU-penger?

På fagspråket heter det å frigjøre penger når du tar ut penger fra BSU-kontoen din. Hvis du frigjør BSU-penger du har spart – enten det er bare litt eller hele summen – kan du ikke spare mer på kontoen etter dette. Det gjelder selv om du er under 34 år og ikke har spart hele makssummen på 300.000 kroner.

Det samme er tilfelle hvis du bryter reglene for BSU – altså bruker pengene på noe annet enn det de er ment til. Da er det brudd på kontrakten, og du kan ikke lenger spare i BSU.


Underskrift av kontrakt
BSU-avtale: Skaff deg BSU-konto i god tid før du kjøper bolig.

Hva er aldersgrensen for å bruke BSU?

Du kan utnytte skattefordelen til og med året du fyller 33. Det er ingen nedre aldersgrense, men det lønner seg ikke å spare i BSU før du begynner å tjene nok til å skatte av inntektene dine.

De årene du eventuelt ikke tjener over frikortgrensen, kan du i stedet sette penger på en sparekonto. Når du begynner å betale skatt, kan du overføre opptil 25.000 kroner i året fra denne sparekontoen til BSU-kontoen. Slik får du fullt utbytte av skattefordelene.

Hvordan får man høyeste BSU-rente?

Det er stor variasjon når det kommer til renten du får på BSU-kontoer i ulike banker. Per juli 2020 er det opptil 1,7 % forskjell i renter. Det kan virke lite, men hvis du har en halvfylt BSU-konto med 150.000 kroner på bok, vil du kunne tjene inntil 2.550 kroner ved å velge den beste renten.

For å finne banken med høyeste BSU-rente, kan du sjekke Finansportalen. Her finner du de høyeste BSU-rentene både med og uten krav om andre banktjenester.

Let jevnlig etter den beste renten. Selv om du kun kan inngå BSU-avtalen én gang, kan du bytte denne kontoen til en annen bank når du vil.

Skal du bruke BSU-pengene på din første bolig? Finn beste og billigste boliglån!


Artikkelserie: Alt om boliglån

Lurer du på noe om boliglån? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om rammelån
  2. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper
  3. Avdragsfrihet på boliglånet
  4. Slik får du mest ut av BSU
  5. Slik sparer du til bolig
  6. Boliglån uten egenkapital
  7. Byggelån
  8. Les dette før du kjøper første bolig
  9. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
  10. Hyttelån
  11. Lån til sekundærbolig
  12. Topplån
  13. Bytte bank med boliglån
  14. Hva kan du gjøre ved rentestigning
  15. Dette avgjør om du får boliglån
  16. Slik får du boliglån når du er alene
  17. Alt om egenkapital til bolig
  18. Hvordan søke boliglån?
  19. Slik får du boliglån som ung